Om Rethymnon regionen.

Dagens gamleby i Rethymnon ble utviklet og bygget i perioden da Venetianerne hersket på Kreta,på 1500-tallet.De ønsket en større havneby beliggende mellom Chania og Heraklion. Disse byene var de største og viktigste handelsbyene på Kreta i den Venetianske perioden.

Gamlebyen er sentrum i dagens Rethymnon, som nå har ca 35.000 innbyggere. Gamlebyen er den best bevarte Venetianske by på Kreta. Den er fredet og står også på Unesco`s verdensarvliste. Den har klart å bevare noe av sitt gamle aristokratiske preg, med pompøse inngangspartier til de tidligere herskapshusene. Rethymnon har også klart å bevare sin praktfulle lille Venetianske havn, hvor det i dag er mange fiskerestauranter med smakfull sjømat.
Gatene i gamlebyen er smale og trange. De ble bygd slik som en del av en forsvarsstrategi. Omtrent i sentrum ligger borgen Fortezza, som er det best bevarte Venetianske forsvarsverk på Kreta. Det ligger på en liten høyde og skuer ut over byen og havet, som en ekte vaktmann skal gjøre.
Av andre severdigheter i gamlebyen er Neratze moskeen (i dag St. Katharine katolske kirke), den store port (Megali Porta), Rimondifontenen, den Venetianske Loggia (museum), museum ved Fortezza og ved den nye parken. Alt dette ligger innen gangavstand.

Dersom en kun ønsker å kjenne gamlebyen på pulsen, så anbefaler vi en rusletur rundt i de labyrintiske gatene. Få med deg flotte historiske dører og inngangspartier, byggedetaljer fra både den Venetianske periode og fra den Ottomanske. Kos deg på en av de trivelige barene eller nyt god mat fra en av de utallige tavernaene.

FORTET I RETHYMNON BY, ” Fortezza”Den fortezzaen vi ser nå ble bygget på 1600-tallet. Den ble bygd på samme sted som den historiske festningen lå. Begge disse byggverk ble bygd for å beskytte Rethymnons befolkning mot angrep fra sjørøvere. I dag blir fortet brukt til kulturelle begivenheter som konserter, teater og kunstutstillinger. På varme sommerkvelder er det ofte flotte tilstelninger her. Ved østre inngang ligger museet som inneholder flotte gjenstander og smykker som er blitt funnet ved ulike utgravninger. Utsikten fra fortet er fantastisk, og er verdt et besøk bare av den grunn. Om kveldene er fortet badet i lys, noe som skaper en romantisk stemning.
Det utføres ennå restaureringsarbeider inn på selve fortet.

DEN VENESIANSKE HAVN


Havnen ble bygd på 1300-tallet, og er et av de mest pittoreske stedene i gamlebyen. I dag er det et vell av fisketavernaer her, med et rikt utvalg av sjømat. Vi anbefaler deg å nyte en god lunsj eller middag her i dette maritime miljøet. Sjølukten er gratis.

STRANDEN I RETHYMNON

Stranden begynner helt inne ved gamlebyen, og den strekker seg ca 17 km østover. Dette er den lengste stranden på Kreta. Det kan være folksomt nærmest byen, men med bedre plass jo lenger østover man kommer. Her det mange strandaktiviteter som vannski, hanggliding, vollyball, massasje etc. Selgere tilbyr frukt, bakervarer og drikkevarer. Sjøtemperaturen er fantastisk fra mai til november med krystallklart vann. For de som ønsker det er det mulig å ta seg en fisketur eller en sightseeingtur på havet med lokale arrangører.
Langs strandpromenaden er det et rikt utvalg av barer, kafeer og tavernaer. Her kan en avslutte kvelden med et deilig måltid, god drikke og kanskje et besøk på en av byens nattklubber. Det finnes noe for enhver smak. Kanskje det mest avslappende å gjøre i Rethymnon er å sitte med et glass vin, se på folkelivet eller skue utover havet.

STRANDEN I EPISKOPI

Dette er den nest lengste stranden på Kreta. Den er ca 12 km lang og strekker seg fra Georgioupoulos i vest til Episkopi i øst. Den ligger ca 6 km vest for Rethymnon. Med buss tar det ca 10- 15 minutt. Det er bussforbindelse en gang i timen. Ta bussen som går til Chania, og gå av i Episkopi. Fordelen med stranden her er at det er færre mennesker enn i Rethymnon. Det finnes flere gode tavernaer ca 20 meter fra stranden. Et besøk anbefales. Flere av disse stedene har lekeapparater for barn. Dersom du disponerer bil vil vi anbefale å besøke landsbyene Episkopi og Argyriopolis. Sistnevnte for å se de berømte vannfallene.

LANDSBYEN SPILI

Denne landsbyen ligger midt inne på øya, ca 30 km sør for Rethymnon by. Spili ligger i et av de mest frodige områdene på Kreta. Her dyrkes de fineste frukter og grønnsaker. Om våren er det et vakkert skue når planter og frukttrær står i blomst. Dersom en vil over til sørsiden av Kreta, kan man legge turen gjennom Spili. Ta deg tid til en stopp her. Det er koselig å rusle rundt i den gamle bydelen, ta seg en kaffe og se på de 19 løvehodene som spyr ut deilig kildevann.

LANDSBYEN PLAKIAS OG PALMESTRANDEN I PREVELI

Det kan anbefales å ta en tur over til Plakias på sørkysten. Det er ca 45 km fra Rethymnon, og det tar ca 40 minutt å kjøre. Det er også god bussforbindelse dit. Plakias er ennå en søvnig liten fiskerlandsby, men den er under ekspansjon. Det er mange nybygg, og det satses på turister.
Fra Plakias kan man se over til øya Gavdos, som er den sørligste øyen i Middelhavet. Man kan komme ut til øya fra Hora Sfakia (4 mil fra Plakias, vestover) med ferje ca 2-3 ganger i uken.
Vi vil på det varmeste også anbefale en tur til Prevelistranden. Dette er en fantastisk naturperle, omkranset av daddelpalmer. Her kan en bade i sjøen, i elven, sole seg eller leie vannsykler for å utforske lagunen. Det er enkel servering av mat og drikke. Du kan komme til Preveli med båt fra Plakias, eller du kan kjøre selv. Dersom du kjører selv, må du belage deg på en noe anstrengende og varm tur ned til stranden.

KLOSTRET I ARKADI

Dette er et stort og meget fint kloster. Det ligger ca 17 km øst av Rethymnon by. Klosteret er kjent for sin kamp mot okkupasjonen av Kreta, av Ottomanerne. Særlig kjent er hendelsen i 1866, hvor flere hundre grekere (mest kvinner og barn) brant inne i våpenrommet hvor de hadde forskanset seg. De satte selv fyr på våpenlageret for å slippe å overgi seg til tyrkerne.

GROTTEN MELIDONI

Grotten ligger ca 25 km øst for Rethymnon by. Den ligger ca 2 km fra tettstedet Perama. Melidonigrotten er meget kjent på Kreta, da den etter mytologien var hjemmet til guden Talos. Denne guden skulle passe på at ingen ubudne gjester tok seg inn på øya. Legenden forteller at trollkvinnen Medea en dag klarte å dra ut tornen som beskyttet Talos, slik at han blødde ihjel.
Det har vært foretatt flere utgravninger i grotten, og funnene kan sees på det arkeologiske museet i Rethymnon by.

KLOSTRET I PREVELI

Når du først er i Preveliområdet anbefaler vi også et besøk på klosteret der. Dette er fortsatt et meget stort og mektig kloster. Under andre verdenskrig spilte det en viktig rolle som informasjons-og knutepunkt for mange partisaner. Her kunne de få stelt sine sår, få mat og ikke minst kontakt med omverdenen.

FESTIVALER I RETHYMNON BY

Med årene har Rethymnon by utviklet seg til å bli en ganske stor festivalby. Vi nevner følgende festivaler:

Renessansefestivalen.
Dette er en tre ukers kulturfestival i juli, med vekt på renessanse perioden. Festivalen blir hvert år besøkt av meget kjente kunstnere, som tar i bruk både teater, kino og konserter for å presentere sin kunst.

Rethymnon vinfestival.
I løpet av en uke, midt i juli, kan man smake på og drikke kretiske viner. Det serveres mat, det er musikk og sang, og gjerne dans til langt på natt. Festivalen finner sted i den gamle parken, rett ved gamlebyen.

Rethymnon karneval.
Dette er det største årlige arrangementet i Rethymnon. Opptoget er alltid på en søndag, 40 dager før den greske påske. Dette er Hellas nest største karneval, og det trekker folk til byen, både fra hele øya, men også fra fastlandet. De siste årene har det vært ca 15.000 deltagere i opptoget og over 100.000 tilskuere. Sambarytmene herjer byen, som står fullstendig på hodet. Dette er en fantastisk opplevelse!! I ukene før selve opptoget er det mange aktiviteter i byen; fester, grilling og dansing som oppvarming til selve den store dagen.